De groei van glasblaaskunst

De groei van glasblaaskunst

De groei van glasblaaskunst

De glasblaaskunst is momenteel groter dan het ooit is geweest. Desondanks is daar in de mainstream nauwelijks benul van. Dit staat echter op het punt om te veranderen, de glasblaaskunst is simpelweg te bijzonder om niet vroeg of laat door het grote publiek te worden opgepikt.

 

Hoewel het glasblazen zelf al duizenden jaren wordt gedaan, ontstond de moderne, functionele glasblaaskunst in 1986. In dat jaar maakte Bob Snodgrass, degene die nu als geestelijk vader wordt gezien, zijn eerste object. Al snel daarna ontdekte hij hoe je glas kan maken dat van kleur verandert wanneer je het verhit, een techniek die vandaag de dag nog altijd wordt gebruikt. In de jaren die volgden ontwikkelde hij nog diverse andere technieken die de weg hebben geplaveid voor hedendaagse glasblaaskunstenaars. De kennis die Snodgrass had verworven stond niet in boeken en zodoende begon hij anderen les te geven om zijn kennis te verspreiden. Desondanks bleef de glasblaaskunst nog jarenlang een ondergrondse beweging.

 

Pas eind jaren ’90 begon de populariteit van de glasblaaskunst sneller te groeien. Deze groei kwam in een stroomversnelling terecht toen het internet beschikbaar werd voor een steeds grotere groep mensen. Hoeveel glasblaaskunstenaars er momenteel precies zijn in de V.S. is niet bekend. Schattingen lopen erg uiteen, maar het gemiddelde van die schattingen ligt zo rond de 50.000. De objecten die glasblaaskunstenaars produceren worden steeds verfijnder, fraaier en artistieker. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat glasblazen definitief als een legitieme kunstvorm wordt beschouwd in de kunstwereld, maar ook nu al worden er exposities georganiseerd waar de meest bijzondere objecten worden tentoongesteld. 

 

Stukje bij beetje begint de glasblaaskunst dus uit de voegen van zijn subcultuur te barsten. Inmiddels ontstaat er ook in Europa een scene van glasblaaskunstenaars. Op 30 september 2016 werd in Barcelona de 3rd European Functional Flame Off georganiseerd. Op deze dag hebben de beste Europese glasblaaskunstenaars gemoedelijk met elkaar gewedijverd om het kampioenschap. SNOB Glass heeft hierbij de 1e plaats weten te veroveren. Overigens is het winnend object van de 2nd EFF momenteel in onze webshop te bemachtigen. 

 

 

Tip: Bekijk de documentaire Degenerate Art op Youtube om te zien hoe de glasblaasscene zich vanaf de jaren ’80 tot op de dag van vandaag heeft ontwikkeld.