Is glasblaaskunst duur?

Is glasblaaskunst duur?

Wij horen mensen wel eens verzuchten dat glasgeblazen producten zo duur zijn. Hebben zij gelijk? Dat ligt er een beetje aan hoe je het bekijkt. Voor vrijwel elk budget zijn er goede opties. Een mooi glasgeblazen sieraad bijvoorbeeld? Inderdaad niet een uitgave die je elke dag doet, maar je koopt evengoed niet elke dag een hangertje bij de juwelier. Voor een speciale gelegenheid kan het zeker een mooie en originele optie zijn. Kun je een hoop geld uitgeven aan glasblaaskunst? Zeker, net als bij de juwelier kan je óók objecten kopen die een klein fortuin kosten, maar dat hoeft dus niet.

 

Hoe kan het dat de prijzen zo uiteen lopen?

Er zijn verschillende factoren die de prijs van glasblaaskunst bepalen. Een van de belangrijkste is de techniek die gebruikt wordt. Zeker de objecten waarin je veel verschillende kleuren door elkaar ziet lopen zijn complex om te maken. Telkens moet het glas opnieuw verhit worden en moeten er andere kleuren doorheen gevlochten worden. Complexe en arbeidsintensieve objecten zijn duurder.

 

Van sommige producten, zoals onze pendants, worden er vrij veel gekocht. Bij het vervaardigen maakt de kunstenaar vaak een serie van enkele pendants achterelkaar. Deze manier van werken maakt het mogelijk om de producten tegen een betaalbare prijs aan te bieden, terwijl elke pendant nog steeds handgemaakt en uniek is. Anderzijds zijn er volstrekt unieke kunstobjecten, zoals de Ray Machine. Van dit soort objecten wordt er maar één gemaakt, ze zijn zeer complex om te vervaardigen en hoewel ze vaak functioneel zijn (en theoretisch dus gewoon gebruikt kunnen worden), zijn ze vooral een toonbeeld van de vaardigheden en het talent van de kunstenaar op een bepaald moment. En daar hangt een prijskaartje aan. Vergelijk het met een schilderij van een gewaardeerd kunstschilder en het wordt misschien nog iets begrijpelijker.

 

Glasblaaskunst kopen

Overweeg je een glasgeblazen product te kopen? Bedenk dan eerst waar je naar op zoek bent. Moet het functioneel zijn of wil je een sieraad of kunstobject? Houd een budget in gedachten en kies dan vooral iets wat je mooi vindt, van een kunstenaar die je aanspreekt. Onthoud dat de emotionele waarde niet van de prijs komt, maar van de band die je er door de jaren heen mee opbouwt.

 

Veel plezier met het bekijken van ons assortiment. Als je vragen hebt, hetzij over de prijs, hetzij anderszins, neem dan vooral contact met ons op.